Jak działa ekstrakt z Garcinia Cambogia?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

HCA to kwas hydroksycytrynowy, metabolit otrzymywany ze skórki owocu Garcinii Cambogii, tamaryndowca. Ekstrakty ze skórki owocu Garcinia zawierają oprócz kwasu hydroksycytrynowego także garcinol i jego bezbarwny izomer isogarcinol, lakton kwasu hydroksycytrynowego, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy oraz liczne polifenole. [2] HCA to stosunkowo dobrze przebadany związek, bezpieczny i dobrze tolerowany przez stosujące go osoby. Nie odnotowano żadnych działań ubocznych, bardzo rzadkie są przypadki bólu  brzucha. [1]

Garcinia cambogia a odchudzanie

HCA ma pozytywny wpływ na odchudzanie. Związane jest to najprawdopodobniej z ograniczeniem procesu lipogenezy, czyli syntezy nowych kwasów tłuszczowych oraz nasileniem ich utleniania. HCA może stymulować odczuwanie sytości poprzez zwiększone wytwarzanie i odkładanie się glikogenu w wątrobie i mięśniach co organizm odbiera jako sygnał „stop – jestem już najedzony”. Wolniejsze odczuwanie głodu przekłada się na ilość spożywanego pożywienia w ciągu dnia. [1]

Badania naukowe dotyczące Garcinia Cambogia

Przez 12 tygodni grupie ochotników podawano preparaty z Garcinii Cambogii w takiej ilości, aby dzienna dawka HCA wynosiła 1,2 g, zaś drugiej grupie podawano placebo. Ochotnicy z drugiej grupy schudli średnio 2,4 +/- 2,9 kg, zaś w przypadku ochotników z grupy pierwszej spadek wagi wynosił około 3,7 +/- 3,1 kg. [4]

W innym ośrodku naukowym przeprowadzono badanie, którego wyniki wskazują na oddziaływanie HCA z białkiem – perilipiną – otaczającym komórki tłuszczowe i prowadzi do jego rozpadu. Perilipina warunkuje rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie i osłania komórki utrudniając ich rozkład – lipolizę. Również dlatego HCA może być stosowane u osób zmagających się z dodatkowymi kilogramami. [1] HCA spowalnia również proces syntezy kwasów tłuszczowych. [2]

Kwas hydroksycytrynowy HCA prawdopodobnie nasila transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie przekształcane są one do ketonów, znanych z hamującego wpływu na apetyt. Możliwe, że HCA powoduje również nasilenie termogenezy, czyli procesu prowadzącego do wytworzenia ciepła. W tym celu organizm zużywa dodatkowe nakłady energii, dzięki czemu łatwiej jest uzyskać ujemny bilans energetyczny. [1]

Wyniki innych badań świadczą o zdolnościach HCA do obniżenia poziomu cholesterolu. W grupie ochotników po 8 tygodniach odnotowano średni spadek stężenia cholesterolu o 18%, a jeszcze bardziej obniżyło się stężenie trójglicerydów – aż o 26%. U pacjentów zauważono również działanie hipotensyjne, ciśnienie krwi obniżyło się. Należy jednak zaznaczyć, że obniżenie ciśnienia często towarzyszy redukcji masy ciała. [1]

Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, że większość badań mających dowieść skuteczność HCA podczas odchudzania prowadzona była na grupach o niewielkiej liczebności, a często przyjmowaniu preparatów towarzyszyło stosowanie diety niskoenergetycznej, czasem także w połączeniu ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Wyniki badań czasem były sprzeczne. [1]

Niewątpliwą zaletą preparatów z Garcinii Cambogii jest fakt, że efekty uboczne niemal nie występują. Suplementy z HCA mogą więc stanowić alternatywę we wspomaganiu odchudzania. [1]

Bibliografia:

[1] http://portal.abczdrowie.pl/kwas-hydroksycytrynowy

[2] M. Kania, N. Derebecka, P. Ł. Mikołajczak, R. Kujawski, P. M. Mrozikiewicz. 2013. Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących. Postępy Fitoterapii 2/2013: 132-139.

[3] J. Kołodziejczyk-Czepas, B. Olas. 2011. Garcinia – wartościowe rośliny lecznicze w profilaktyce chorób układu krążenia. Postępy Fitoterapii 2/2011: 106-112.

[4] R.D. Mattes, L. Bormann. 2000. Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol Behav: 71(1-2):87-94.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*