Kwas hialuronowy – rewelacyjny składnik kremów

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kwas hialuronowy jest glikozoaminoglikanem, a więc rodzajem polisacharydu. Ergo należy do grupy związków chemicznych, zwanych polisacharydami, które zbudowane są z powtarzających się jednostek dwucukrowych, z których jedną nieodmiennie jest aminocukier, zaś drugą kwas uronowy. Miano „kwas” może być więc mylące, gdyż jak już wspomniano, w tym przypadku mamy do czynienia z biopolimerem, w którym występują naprzemiennie mery kwasu D-glukuronowego i N-acetylo-D-glukozaminy połączone wiązaniami β(1→4) i β(1→3) glikozydowymi. Jednakże w odróżnieniu od innych glukozoaminoglikanów, nie tworzy wiązania kowalencyjnego z białkami, lecz może stanowić moduł, na którym wiążą się inne proteoglikany, summa summarum tworząc „agregat proteoglikanu”. Dotąd kwas hiauronowy (HA) izolowano z produktów naturalnych, takich jak pępowina lub grzebienie kogucie, teraz z kolei pozyskuje się go metodami biotechnologicznymi. Przybiera postać gęstego, bezbarwnego, przeźroczystego oraz higroskopijnego żelu i powszechnie znany jest ze swych właściwości nawilżających skórę [1].

Właściwości kwasu hialuronowego

Zadaniem kwasu hialuronowego jest wiązanie cząsteczek wody. Glukozoaminoglikany wraz z elastyną i kolagenem stanowią podstawowe struktury tkanek kostnych i skóry. Stąd też kwas hialuronowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze – jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. 75% masy naszego ciała stanowi woda, zaś rolą HA jest utrzymywanie wody hydratacyjnej w organizmie, a także monitorowanie poziomu płynu tkankowego w macierzy pozakomórkowej. Wraz z wiekiem oraz wystawieniem na promieniowanie UV zawartość kwasu hialuronowego w skórze maleje. Zmiany w rozłożeniu i dystrybucji kwasu przyczyniają się do dezorganizacji włókiem kolagenowych, a w konsekwencji do wiotczenia, utraty owalu twarzy, powstania zmarszczek, fałd i bruzd starczych. HA został wyizolowany 70 lat lat temu, a kiedy odkryto, iż związek ten opóźnia procesy starzenia się skóry, kosmetologia przeżyła swoisty renesans. Niestety nawet najmniejsza cząsteczka kwasu hialuronowego o masie większej niż 100 kDa (0,1 MDa), nie przenika przez zdrową skórę, jako iż granica przepuszczalności u skóry zdrowej wynosi 3 kDa. Niemniej nanoszenie HA na wierzchnią warstwę skóry przynosi zadowalające efekty, czyniąc cerę wygładzoną, elastyczną i ujędrnioną. Najmniejsze cząsteczki tego kwasu mają działanie łagodzące, odbudowują uszkodzony naskórek, tworzą film na powierzchni skóry i przyczyniają się do nawilżenia warstwy rogowej naskórka, co czyni go bardziej przepuszczalnym dla substancji czynnych. HA ma także zastosowanie w gabinetach medycyny estetycznej, gdzie zostaje wstrzyknięty w skórę, dając natychmiastowy efekt wygładzenia i ujędrnienia. Zabieg ten jednak nie jest stały i należy powtarzać go co 6-12 miesięcy [2]

Pozakosmetyczne zastosowanie kwasu hialuronowego

Poza kosmetycznym zastosowaniem HA do wypełniania zmarszczek, ust i poprawiania wyglądu piersi, kwas ten stosuje się również z powodzeniem jako płyn do soczewek kontaktowych i składnik kropli do oczu, z racji tego, iż kwas hialuronowy jest składnikiem filmu łzowego. Znajduje zastosowanie także w stomatologii i ortopedii, w leczeniu chorób i bóli stawów, przy artretyzmie, uszkodzeniach chrząstki, chorobach więzadeł, przykurczach mięśni, przepuklinie, zapaleniu kości i stawów, jaskrze, złamaniach oraz fibromialgii. Ponadto jest pomocny w leczeniu trądziku różowatego, anemii, depresji, egzemy, cukrzycy, chorób przyzębia, łuszczycy, astmy oskrzelowej, niedoborów żelaza, zespołu nadwrażliwości jelita grubego oraz chorób woreczka żółciowego.

[1] Saari H et al. (1993) Differential effects of reactive oxygen species on native synovial fluid and purified human umbilical cord hyaluronate. Inflammation 17:403–415.

[2] Han, T. E. Y.; Lee, J. N. W.; Lee, J. H. K.; Son, S. J.; Kim, B. J.; Mun, S. K.; Kim, M. N. M.; Lee, C. K. (2011). „Subdermal Minimal Surgery with Hyaluronic Acid as an Effective Treatment for Neck Wrinkles”. Dermatologic Surgery 37 (9): 1291–1296. doi:10.1111/j.1524-4725.2011.02057.x. PMID 21635631.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*